Jedzenie na Teneryfie, czyli co warto zjeść i wypić?

Jedzenie na Teneryfie dostarcza wielu doznań kulinarnych, obfita w owoce morza we wszelkiej postaci oraz dopełniona hiszpańskimi naleciałościami. Koniecznie trzeba spróbować paelli, jako kwintesencji hiszpańskiej kuchni wyspiarskiej. Arroce to dla paelli ciekawa alternatywa, szczególnie jeśli preferuje się „wilgotniejsze” jedzenie.

Jak już wspominałem, na Teneryfie warto spróbować pieczonych kasztanów, z których słyną jesienne uliczne grille. Z typowych kanaryjskich potraw do skosztowania jest pieczony ziemniak, który był dość smaczny, chociaż to zawsze tylko ziemniak 😉

Do picia polecam kanaryjskie wino, które dość często można kupić w lokalnych restauracjach, prosto z beczki. Obsługa przelewa do pustej butelki, kasuje 8 euro i ma się do dyspozycji butelkę lokalnego trunku. Dla piwoszy warta spróbowania jest lokalna Dorada, piwo z czerowną etykietką na której obrysowano kształt wulkanu.

Z czystym sercem możemy polecić restaurację El Molino Blanco w Costa Adeje. Jeśli lubi się jedzenie indyjskie, to świetnym lokalnem w tym mieście jest Bombay Babu Indian Tandoori. Tylko nie zamawiajcie ostrego na ichniejszą modłę – polecane tylko profesjonalistom 😉

Dodaj komentarz